RELATIE – GEEF JE RELATIE EEN BOOST MET DEZE 6 TIPS

Jij en je partner hebben al een tijd een relatie en die is prima op zich. Maar als je eerlijk bent zitten jullie ook in de sleur van de dagelijkse dingen en is het vuur van het begin wel een beetje gedoofd. Hieronder 6 tips om weer wat vonken toe te voegen aan jullie relatie.

Je houdt wel van elkaar, maar iedere dag moet er veel geregeld worden. Je hebt alle twee je werk, de kinderen vragen aandacht, het huis moet schoongemaakt, je wilt graag sporten en ook je ouders vinden het fijn om je weer te zien.
Zo langzamerhand ben je samen meer directeur van ‘BV Het Gezin’ geworden, dan partners en maatjes die bij elkaar thuis komen, elkaar opbouwen en die graag tijd met elkaar doorbrengen.

Toch is dat wel waar je naar verlangt, naar gezien worden, intimiteit, verbondenheid, weer ‘samen’ in plaats van twee individuen die elk hun eigen taak hebben en die steeds meer naast elkaar leven.

Tip 1 : Kijk naar wat je leuk vindt in de ander
Als je net verliefd bent zie je vooral wat je leuk vindt in de ander. Wanneer je een tijd met elkaar optrekt zie vooral wat je irritant en stom en belachelijk vindt aan de ander. Zeker in Nederland zijn we geneigd om erg kritisch te zijn, zowel op onszelf als op de ander.

Toch helpt het om een bewuste keuze te maken en je weer te focussen op wat je leuk vindt in de ander.
Kijk eens naar de andere kant van dat wat jou zo irriteert: geeft zij zichzelf helemaal leeg bij iedereen? -> wat is ze toch zorgzaam (misschien ben je daar vroeger wel verliefd op geworden). Werkt hij zo belachelijk veel uren per week? -> wat is hij een harde werker, wat doet hij zijn best om jullie kinderen het beste te kunnen geven.
Het gaat om de intentie om het goede in de ander te ontdekken.

Tip 2 : Geef een compliment
Wanneer je hebt (her)ontdekt wat je leuk vindt, vertel je dat aan je partner. Dat kan natuurlijk gewoon in de vorm van een compliment: ‘wat heb je lekker gekookt vandaag’ ‘wat het je hard gewerkt’ ‘wat ben je toch een lekker stuk’, maar je kan er ook wat meer werk van maken.
26 september is het de ‘dag van de love note’, laat je eens inspireren! Hoe leuk is het als je jouw compliment opschrijft in een leuk kaartje, of op een simpel briefje. Laat je partner weten wat je waardeert in hem of haar. Doe dit niet alleen op 26 september, maar maak het een vast onderdeel van je dag.
Toen ik ontdekte hoeveel kritiek ik mijn partner gaf, heb ik een vast agendapunt gemaakt voor elke dag die luidde: Dick een compliment geven. Ik mocht dit punt pas afstrepen als ik dat ook werkelijk had gedaan. Het voelde heel kinderachtig, maar het leidde bij mij wel tot een verandering in mijn focus en denken en in onze relatie kwam weer vitaliteit en ontspanning.

Tip 3 : Plan een date
Terwijl je in het begin van je relatie niet van elkaar af kon blijven en je iedere vrije minuut met elkaar wilde doorbrengen, vind je het nu wel lekker rustig als je partner gaat sporten of met vrienden afspreekt.
Een relatie werkt alleen als je er onderhoud aan pleegt. Net zoals een automotor geregeld verse olie moet hebben of een plantje water en mest, zo heeft een relatie ook onderhoud en aandacht nodig. Alleen met elkaar praten over de to do’s, verschraalt de grond van jullie relatie.
Ik hoorde eens van een wijze man met veel levens en relatie ervaring: je relatie heeft tijd nodig om in leven te blijven. Hij zei zelfs: iedere dag een uur, elke week een avond, elke maand een weekend en elk jaar een week!
Als ik eerlijk ben lukt dat echt niet bij ons, maar we nemen wel geregeld tijd om met elkaar te eten, een rondje te lopen met de hond en elkaar te bevragen op de wat diepere dingen, het gesprek met elkaar aan te gaan op zaterdagochtend in bed, een nachtje of weekendje weg te gaan en nu gaan we zelfs met z’n tweeën op vakantie.

Tip 4 : SPREEK elkaar (ipv feiten uitwisselen)
Het is meestal vrij gemakkelijk om met elkaar te praten over het werk, de kinderen en de dingen die gedaan moeten worden, maar praten over je innerlijk: over hoe je je voelt, waar je bang voor bent, waar je tegenop ziet, waar je blij mee bent en dergelijke, dat is over het algemeen wat ingewikkelder.
En toch is dat precies voedsel voor jullie relatie.
Door een stukje van je innerlijk te laten zien, geef je de ander in feite een cadeautje. Hierdoor word je meer zichtbaar en tegelijk ook kwetsbaarder, want de ander kan jouw ‘cadeautje’ ook vertrappen, afwijzen of negeren. Wanneer jij dat risico durft te lopen, dan zal je merken dat jullie relatie gaat opbloeien.
Sinds wij ervoor kiezen om kwetsbaar te zijn naar elkaar toe, leren we niet alleen de ander steeds beter kennen, maar ook onszelf. Ik durf meer van mezelf te laten zien, ik durf meer te voelen en mezelf beter uit te spreken. Is het altijd gemakkelijk? Echt niet! En ruzie hebben we ook nog en in zo’n ruzie voelt het echt niet fijn en tóch kiezen we er steeds weer voor om het gesprek met elkaar aan te gaan. Omdat het zoveel verbinding oplevert en gezien worden, omdat we daardoor ‘bij elkaar thuis kunnen komen’.

Tip 5 : Luister naar de ander
Luisteren is een kunst waarin de meesten van ons mogen groeien 😉. Praten kunnen we vrijwel allemaal wel, maar luisteren is wat anders. Meestal vinden we iets van wat de ander zegt en willen we zelf dat ‘iets’ meteen ventileren. Of de ander raakt ons en we willen vechten of ons afsluiten.
Écht luisteren doe je met aandacht, je checkt niet ondertussen je mail en je doet geen spelletje op je telefoon. Als je luistert kijk je de ander aan en laat je merken dat je de ander hoort. Je stelt af en toe een vraag, geeft erkenning voor moeilijke dingen en ook voor overwinningen.
Ikzelf moet geregeld oefenen in luisteren. Ja luisteren naar cliënten kan ik prima, maar naar Dick luisteren is echt andere koek! Gelukkig is hij prima in staat om het mij te vertellen als hij zich niet gehoord voelt en omdat hij belangrijk voor mij is, doe ik dan mijn best om mij weer te focussen.
Echt luisteren en spreken over de diepere laag gaan in feite hand in hand. Ze versterken elkaar en ze kunnen de kwaliteit van je relatie enorm verbeteren!

Tip 6 : #hetspijtme
Een hele simpele, maar soms ook zó moeilijk – zeg: sorry, het spijt mij. Ik was verkeerd, jij hebt gelijk. Ik heb je teleurgesteld, ik heb je laten zitten, ik was niet eerlijk.
#hetspijtme is op dit moment trending vanwege het gelijknamige televisieprogramma, maar is het daarom ook gemakkelijk om in de praktijk te brengen? Bij veel stellen die bij ons komen heerst er meer een cultuur van ‘je gelijk halen’ dan een cultuur van ‘excuses aanbieden’. Je ongelijk erkennen voelt vaak als verlies, alsof je ‘minder’ bent dan de ander, alsof je een loser bent.
Het tegenovergestelde is echter waar: door je ongelijk te bekennen ben je juist sterk en krachtig. Ook dit levert verbinding op in de relatie, omdat je door je excuses aan te bieden de ander laat zien dat je hem of haar serieus neemt.

Wil jij een betere relatie? Waar wacht je op? Ga aan de slag met deze 6 tips.
Lukt het (nog) niet om de tips toe te passen of heb je wat anders nodig? Aarzel dan niet om bij ons een kennismakingsgesprek te boeken. Wij blazen graag het vuurtje van jullie relatie (in samenwerking met jullie) nieuw leven in!

Lopen jullie vast, omdat er sprake is van verslaving of overspel? Schrijf je dan in voor de onlinecursus Samen