Individuele therapie

Individuele therapie

Je loopt vast en je bent alleen nog maar moe. Het werk lukt niet meer (goed) en de chaos thuis wordt steeds groter. Je heb moeite met concentreren, je hebt slaapproblemen of veel nachtmerries. 

Je leven lijkt voortdurend ingewikkelder te worden. Zaken waar je een paar jaar terug je hand niet voor omdraaide, lukken ineens niet meer. Je voelt je overbelast en grenzen aangeven lukt niet echt. 

Je hebt (onlangs of langer geleden) iets heftigs meegemaakt. Er was sprake van misbruik, mishandeling of je hebt een ongeluk gehad. In je gezin van herkomst was het best ingewikkeld.

Ervaringen

Ik dacht altijd: niet zeuren maar doorgaan, maar nu kijk ik meer naar mezelf en weet ik dat ik juist af en toe stil moet staan. Ik geef beter mijn grenzen aan, leer omgaan met kritiek en ik weet nu dat niet iedereen mij aardig hoeft te vinden. Ook leer ik mezelf meer te accepteren en te waarderen.

Vrouw (41)

Ik had enorm veel weerstand om aan mezelf te gaan werken, maar nu ik zie wat het mij gebracht heeft, heb ik geen seconde spijt van deze stap!

Man (36)

Ervaringen

Ik leef nu veel bewuster. Waar ik voor mijn burn-out altijd maar doorging en nooit hulp vroeg, is het nu totaal anders. Ik heb geleerd stil te staan bij de signalen van mijn lichaam en bij mijn gevoel en daarnaar te handelen. Ik leef nu met meer rust, vrede en blijdschap, meer in verbinding met mezelf en anderen.

Nathalie (29)

Nu ben ik ontzettend blij dat ik heb geleerd om mezelf meer te accepteren en minder hard mijn best te doen. Ik ben er niet alleen zelf veel gelukkiger van geworden, maar ook ons hele gezin.

Cliënt

Burn-out

Een burn-out ontstaat doordat je te lange tijd te veel van jezelf hebt gevraagd. Je hebt het gevoel alsof je accu leeg is. Daarbij horen zowel lichamelijke als psychische symptomen.

Door in gesprek te gaan over je klachten, krijg je inzicht in hoe je burn-out is ontstaan en nog veel belangrijker: hoe je eruit komt en eruit kan blijven.

In 5-10 gesprekken is duidelijk hoe je burn-out is ontstaan en heb je handvatten om anders te leven en te handelen. Soms zijn meer gesprekken nodig, omdat een nieuw patroon leren gewoon tijd kost.

Trauma

Een trauma kan ontstaan wanneer je een of meerdere heftige gebeurtenissen meemaakt, zoals pesten, een onverwacht overlijden, seksueel misbruik, mishandeling, dreiging of een ongeluk. Ook kan er bij een kind een hechtingstrauma ontstaan, wanneer ouders zich door omstandigheden niet kunnen verbinden met hun kind.

Door trauma ontstaan er vaak problemen in het omgaan met jezelf en met anderen, bijvoorbeeld heftige emoties, flashbacks, nachtmerries, woedeaanvallen, agressie, concentratieproblemen of terugtrekken uit de relatie.

Bij trauma is veiligheid altijd een groot issue.

Kenmerkend voor trauma is, dat je zo bezig bent met het verleden, dat je de vreugde en het verdriet van het heden bijna niet (meer) kan waarnemen. 

Ervaringen

Ik dacht dat het ‘normaal’ was, zoals ik was opgevoed. Tot mijn vrouw begon te huilen, toen ik een verhaal vertelde over hoe mijn vader met mij omging. Toen ben ik anders gaan kijken naar mijn jeugd en opvoeding. Toen pas kon ik voelen wat ik heb gemist en ook, hoe dat nog invloed heeft op mijn omgaan met mijn kinderen. Ik ben ontzettend blij, dat ik nu tegen mijn kinderen kan zeggen dat ik van ze houd. En dat ik mijn zonen een hug kan geven in plaat van een hand.

Man (50)

Ik heb veel flashbacks en nachtmerries. Wat ik merk nu na een aantal gesprekken, is dat de nachtmerries en flashbacks er nog wel zijn, maar dat ik zelf meer rust ervaar. Ik kan mezelf nu gerust stellen en ‘mijn kleine jongetje’ van toen, wat zo bang was, gerust stellen. Dat is al een enorme vooruitgang!

Man (56)

Dick en Anita

Wij weten beiden uit ervaring hoe het is om een burn-out te hebben. We werken niet alleen vanuit de theorie die we hebben geleerd, maar ook uit eigen ervaring.

We hebben beiden het nodige meegemaakt, waardoor we goed kunnen begrijpen, goed voelen waar je als cliënt zit en we wat je meemaakt. We hebben niet alleen een opleiding gevolgd om iemand met trauma te helpen, we zijn ook beiden door een traumahersteltraject gegaan. We weten waar je mee worstelt.

In een traumatraject bij ons zullen we alles inzetten wat we hebben geleerd, zowel in theorie als in de praktijk van ons eigen leven. Vanaf begin 2020 kunnen we naast lichaamsgericht en ervaringsgericht werken met trauma, ook EMDR aanbieden (omdat we EMDR master practitioner i.o. zijn).

Ervaringen

Dick heeft mij geleerd hoe ik met mijn stress om kan gaan, mij kan ontspannen, hoe ik mijn gedachten stil kan zetten en hoe ik mij kan focussen op wat er nu om mij heen gebeurt. Dit helpt mij enorm om tot rust te komen.

Man (41)

Anita is eerlijk en oprecht, ze voelt me goed aan en kan zich goed inleven. Ze oordeelt niet. Ze wist iets in mij los te maken, waardoor ik durfde te vertellen en gevoelens durfde te tonen. Ik hoefde niet bang te zijn bij haar.

Margreet (40)