Burnout en Stress

Ervaringen

Ik leef nu veel bewuster. Waar ik voor mijn burn-out altijd maar doorging en nooit hulp vroeg, is het nu totaal anders. Ik heb geleerd stil te staan bij de signalen van mijn lichaam en bij mijn gevoel en daarnaar te handelen. Ik leef nu met meer rust, vrede en blijdschap, meer in verbinding met mezelf en anderen.

Nathalie (31)

Nu ben ik ontzettend blij dat ik heb geleerd om mezelf meer te accepteren en minder hard mijn best te doen. Ik ben er niet alleen zelf veel gelukkiger van geworden, maar ook ons hele gezin.

Cliënt

Burn-out

Een burn-out ontstaat doordat je te lange tijd te veel van jezelf hebt gevraagd. Je hebt het gevoel alsof je accu leeg is. Daarbij horen zowel lichamelijke als psychische symptomen.

Door in gesprek te gaan over je klachten, krijg je inzicht in hoe je burn-out is ontstaan en nog veel belangrijker: hoe je eruit komt en eruit kan blijven.

In 5-10 gesprekken is duidelijk hoe je burn-out is ontstaan en heb je handvatten om anders te leven en te handelen. Soms zijn meer gesprekken nodig, omdat een nieuw patroon leren gewoon tijd kost.

burnout en stress

Stress

Stress is een hele normale en gezonde reactie van ons lichaam op een ‘spannende’ situatie. Er worden stofjes aangemaakt die zorgen dat ons lichaam klaar is om te vechten of te vluchten. 

Wanneer de spanning te lang duurt, kunnen onze vitale organen uitgeput raken. De stress wordt uitputtend, je raakt overspannen.

Overspannenheid ontstaat, wanneer er in een (relatief) korte periode te veel van je wordt gevraagd. Bijvoorbeeld door kortdurende hoge werkdruk bij het klaren van ee klus die echt af moet of bij ziekte van een familielid, waarbij er ineens gedurende een paar weken mantelzorg nodig is. 

Ervaringen