Boekenlijst

Hieronder volgt een boekenlijst, tips over boeken die mij persoonlijk aanspreken, boeken om je te ontwikkelen, boeken die raken, boeken om te lachen.
Ik bouw de lijst langzamerhand op, dus kijk regelmatig even of er wat nieuws bij staat

 
 

.

Mindful met Jezus, geschreven door Philip Troost, gebruik ik als cursusboek voor de gelijknamige cursus. Het boekje beschrijft in acht hoofdstukken hoe je meer rust kunt krijgen in je hoofd, hart en leven. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal praktische opdrachten.
Een mooi boekje wat het best tot zijn recht komt als je het in alle rust leest en stapje voor stapje gaat toepassen.

Voor stiefgezinnen verschijnen er geregeld nieuwe boeken op de markt.
Hieronder een paar die ik heb gelezen en die ik persoonlijk heel helpend vind.

Tine Maenhout is journaliste en zelf moeder in een samengesteld gezin. Ze is met veel deskundigen (gezinstherapeut, psychiater, orthopedagoog, schooldirecteur e.a.) en ervaringsdeskundigen in gesprek geweest. De kennis en ervaringen van al deze mensen heeft ze onder woorden gebracht in dit boek.
Ik vind het mooie van dit boek, dat je veel inzicht krijgt in de structuur van een stiefgezin en welke keuzes je daarin kunt maken. Het lezen gaf mij veel herkenning en ook erkenning.
Een echte aanrader!!

Het stiefparadijs heeft een andere opzet dan het boek hierboven. Het is een ontzettend handig naslagwerk met een enorme hoeveelheid praktische en inzichtgevende informatie.
Wat mij betreft ook een echte ‘must-read’! Het hele boek is ingedeeld in thema’s wat het lekker overzichtelijk maakt. Ieder hoofdstukje is kort, helder geformuleerd en staat bol van kennis, inzicht en ervaring. Echt een boek om mee aan de slag te gaan in jouw stiefgezin, op weg naar jouw stiefparadijs 🙂

In dit boek laten de drie auteurs ieder vanuit haar eigen specialiteit hun licht schijnen over stiefgezinnen. Ook dit is een boek dat inzicht geeft (het eerste deel) én het is heel praktisch (het tweede deel). In het eerste deel worden thema’s behandeld als loyaliteit, opvoeden, omgaan met exen, financiën e.d. Het tweede deel bestaat uit een stiefplan – een soort ouderschapsplan voor jullie stiefgezin. Door dit samen in te vullen krijg je veel inzicht in elkaars verwachtingen en maak je duidelijke afspraken met elkaar.
Het bevordert de onderlinge communicatie en geeft veel duidelijkheid in rol en plek voor iedereen.
De moeite waard om te lezen!

Dicht bij Jezus
 
€ 19,90

Dit dagboekje van Sara Young gaat uit van Gods liefde voor ons. Bijna iedere dag word ik weer geraakt door de ruimte die Hij mij geeft, dat ik fouten mag maken, dat ik weer opnieuw mag beginnen, hoeveel God van mij houdt, dat Hij zich altijd wil laten kennen en dat Hij mij blijft roepen. Bijna alle stukjes zijn pakkend en praktisch. Voor mij een echte aanrader!

In principe is dit hetzelfde boekje als hierboven, maar dan geschreven voor tieners. Er wordt wat eenvoudiger taal gebruikt en daarbij sprekende voorbeelden uit het tienerleven. Onze dochter leest dit boekje met plezier ‘s avonds aan tafel voor en geregeld ontstaan er mooie gesprekken door.

Dit boekje is een aanrader voor als je je eenzaam en/of niet gezien voelt in je relatie. Vaak werken partners hard om de ander te laten merken hoeveel ze om hem/haar geven, maar het lijkt wel of de ander het niet kan ontvangen. Misschien spreek je elkaars liefdestaal niet! Een ontdekkend en praktisch boekje.

Houd me vast
 
€ 20,00

Ieder mens heeft het nodig zich te verbinden met een ander, om gezien en gehoord te worden. Om zijn of haar hart te delen, om thuis te komen bij de ander. En dat is precies wat vaak niet lukt omdat we gekwetst zijn en we onszelf beschermen. Sue Johnson werkt dit principe uit in verschillende stappen. Een prachtig boek dat veel nieuwe inzichten kan geven en mogelijkheden om op een andere manier met elkaar te gaan communiceren.

Vaak werken we keihard om alles maar zo goed mogelijk te doen, het liefst zelfs perfect. Remko van der Drift legt in dit heldere, makkelijk toegankelijke en bruikbare boekje uit dat fouten maken niet verkeerd is maar dat fouten zelfs nodig zijn om te kunnen ontwikkelen. Einstein is tenslotte ook niet als genie geboren! Het niet fouten mogen maken van jezelf kan te maken hebben met een gebrek aan eigenwaarde, je probeert door te presteren van waarde te zijn. Ook lees je in het boek op welke manier de karakterstructuur is ontstaan, die er voor zorgt dat je prestaties nodig hebt om er te mogen zijn.
Ik (Dick) heb er veel van geleerd, ook bijvoorbeeld het verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset. Dat betekent dat je niet langer zegt: dat kan ik niet, maar dat je gaat zeggen: dat kan ik NOG niet. Elk hoofdstuk is ook voorzien van oefeningen en voorbeelden

Een inzichtgevend boek over de patronen die je kan ontwikkelen in je jeugd/in je leven. Het boek behandelt overzichtelijk elf valkuilen, waar je als mens iedere keer opnieuw kan instappen. Het is toegankelijk geschreven en praktisch toepasbaar. Het geeft inzicht in jezelf en het kan veel ruimte geven om iets nieuws uit te proberen. Er staan veel voorbeelden in, zodat je jezelf snel kunt herkennen. Een aanrader.

Een mooi boek, officieel geschreven voor professionals die hooggevoelige mensen begeleiden. Volgens de recensies ook heel inzichtgevend en helpend voor HSP-ers zelf. Ligt op mijn stapel om gelezen te worden 🙂

Geweld
 
€ 46,20Dit boek is een prachtig inzichtgevend boek over de verschillende vormen van geweld. Zowel tegen mannen, vrouwen als kinderen.
Voor Dick is dit boek levensveranderend geweest!
Een prachtig leerzaam en praktisch boekje wat op een eenvoudige manier uitlegt wat een trauma is, hoe een trauma ontstaat en op welke manier er je mee om kan gaan. Door middel van oefeningen kan je aan de slag met je eigen butsen en builen.

Traumasporen
 
€ 41,50


Een flinke dikke pil, maar heel leesbaar volgens een cliënt.
Een mooi boek met veel informatie over het ontstaan van trauma’s, wat een trauma precies is, de geschiedenis van behandeling, de mogelijkheden van behandeling van trauma nu. Geschreven door een zeer ervaren therapeut/professor/onderzoeker.